Skocz do zawartości
  • 0

Trzymanie pirotechniki-Realia a nie sztywny regulamin

Pytanie

Opublikowano

Czesc.Wrocilem do pirotechniki po 10 latach ostatni raz kupowalem jak bylem dzieciak i jak to bylo gora miesiac do sylwestra a teraz  juz kupilem pierwsza paczke ale teraz problem pojawia sie w trzymaniu ich.Dalem je narazie do pokoju w ktorym nikt nie nocuje i sluzy glownie jako mala suszarka i magazyn i przez to jest troche wilgoci.Same fajerwerki trzymam w przeszklonej szafce ktora ma doplyw powietrza z kilku stron.

Prosze o normalne odpowiedzi jak to u was wyglada/czy mam sie czego bac, ze zniszcze pirotechnike przez ten rok w tym pokoju.Nie mam mozliwosci dania do piwnicy i uspokójcie mnie raz a dobrze czy pirotechnika nie wystrzeli samoistnie

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, Pirlo napisał(a):

i uspokójcie mnie raz a dobrze czy pirotechnika nie wystrzeli samoistnie

Nie ma najmniejszych szans żeby doszło do samozapłonu jeśli piro jest trzymane z dala od ognia a w pomieszczeniu nie ma ekstremalnie wysokich temperatur (50°C+, i to ze sporym zapasem).
Natomiast martwi mnie wilgoć. Zawilgocenie pirotechniki może prowadzić do niewypałów albo niepoprawnego działania produktu. Ale to też zależy jak duża ta wilgoć tam jest, bo żeby do tego doprowadzić to byś chyba musiał mieć grzyba na ścianie. Jak się bardzo o to boisz to możesz dać woreczki pochłaniające wilgoć do tej szafki.

U mnie piro leży w szafie. Z przechowywaniem nie ma wielkiej filozofii. Wystarczy trzymać z dala od ognia i unikać wilgoci oraz wahań temperatur.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, PiroMan25 napisał(a):

Nie ma najmniejszych szans żeby doszło do samozapłonu jeśli piro jest trzymane z dala od ognia a w pomieszczeniu nie ma ekstremalnie wysokich temperatur (50°C+, i to ze sporym zapasem).
Natomiast martwi mnie wilgoć. Zawilgocenie pirotechniki może prowadzić do niewypałów albo niepoprawnego działania produktu. Ale to też zależy jak duża ta wilgoć tam jest, bo żeby do tego doprowadzić to byś chyba musiał mieć grzyba na ścianie. Jak się bardzo o to boisz to możesz dać woreczki pochłaniające wilgoć do tej szafki.

U mnie piro leży w szafie. Z przechowywaniem nie ma wielkiej filozofii. Wystarczy trzymać z dala od ognia i unikać wilgoci oraz wahań temperatur.

Rozumiem i dziekuje za odpowiedz.Ostatnie pytanie dotyczace wilgoci.Ile pirotechnika musi byc na nia narazona by faktycznie zostala uszkodzona?