Skocz do zawartości

Projekty ustaw ograniczających użycie lub sprzedaż pirotechniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W komisjach sejmowych dalej są dwa projekty  ko i lewicy  może te też zawetuje 

Edytowane przez sebastiank96
Opublikowano

Kluczowe założenia projektu:

Zakaz łańcuchów: Całkowity zakaz trzymania psów na uwięzi.

Kojce: Uregulowanie minimalnych wymiarów kojców, definiowanie kojca jako miejsca, z którego pies nie może się samodzielnie wydostać.

Kastracja: Obowiązkowa kastracja psów i kotów nieprzeznaczonych do hodowli.

Kary: Zwiększenie kar za znęcanie się nad zwierzętami.

Fajerwerki: Zakaz używania fajerwerków. 

Opublikowano
2 godziny temu, piro Edward napisał(a):

Kluczowe założenia projektu:

Zakaz łańcuchów: Całkowity zakaz trzymania psów na uwięzi.

Kojce: Uregulowanie minimalnych wymiarów kojców, definiowanie kojca jako miejsca, z którego pies nie może się samodzielnie wydostać.

Kastracja: Obowiązkowa kastracja psów i kotów nieprzeznaczonych do hodowli.

Kary: Zwiększenie kar za znęcanie się nad zwierzętami.

Fajerwerki: Zakaz używania fajerwerków. 

Masz rację mój błąd ale jeszcze są w komisjach dwa projekty jeden ko drugi  lewicy  ciekawe czy Nawrocki je zawetuje 

Opublikowano

Chore przepisy. Czemu niby ja mam kastrować swojego zwierzaka. Przecież to jest znęcanie się nad zwierzęciem... 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Moloch napisał(a):

Chore przepisy. Czemu niby ja mam kastrować swojego zwierzaka. Przecież to jest znęcanie się nad zwierzęciem... 

Dokładnie zgadzam się. 

Opublikowano
10 minut temu, Fraptak napisał(a):

Nie jest to projekt z pirotechniką.

Też mi się tak wydawało ale niektórzy tu twierdzą że był. Są dwa projekty ale osobne  a nie w tej ustawie.

Opublikowano

Całkiem możliwe, bo pewne projekty w obiegu są zdublowane co do przedmiotu regulacji. W tym przypadku oba mogły dotyczyć kwestii zwierzęcych i oba mogły poruszać kwestie łańcuchów, gdzie w jednym mogły być zapisy dotyczące piro, a w drugim nie.

Zwyczajnie musiałem zostać zmylony.

Zresztą nie widziałem nigdzie, aby na grupach pirotechnicznych ktoś świętował to weto, więc ci z branży bardziej zorientowani pewnie wiedzieli, że nie o ten projekt chodziło.

Opublikowano
W dniu 20.12.2025 o 21:09, mantis napisał(a):

Całkiem możliwe, bo pewne projekty w obiegu są zdublowane co do przedmiotu regulacji. W tym przypadku oba mogły dotyczyć kwestii zwierzęcych i oba mogły poruszać kwestie łańcuchów, gdzie w jednym mogły być zapisy dotyczące piro, a w drugim nie.

Zwyczajnie musiałem zostać zmylony.

Zresztą nie widziałem nigdzie, aby na grupach pirotechnicznych ktoś świętował to weto, więc ci z branży bardziej zorientowani pewnie wiedzieli, że nie o ten projekt chodziło.

Jest tzw. Ustawa Łańcuchowa druk nr 700 zakaz F2 i F3 i mnóstwo innych postulatów oraz ta zawetowana łańcuchy i kojce

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Posiedzenie sejmowe "Komisji Nadzwyczajnej do spraw ochrony zwierząt" z dnia 20.01.2026.

Oprócz polityków obecni byli m.in.:

• branża piro: Aleksander Wadoń z Nakaja Art / Fajerwerki Korsarz, Bartłomiej Ambrożkiewicz (Arkadiusz Fajerwerkiewicz) z Arka Fajerwerki
  • celebrytki: Doda (Dorota Rabczewska) i Małgorzata Rozenek-Majdan

https://www.sejm.gov.pl/sejm10.nsf/transmisje.xsp?unid=C9DF80AF1CD66271C1258D7D00357733

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, mantis napisał(a):

Posiedzenie sejmowe "Komisji Nadzwyczajnej do spraw ochrony zwierząt" z dnia 20.01.2026.

Oprócz polityków obecni byli m.in.:

• branża piro: Aleksander Wadoń z Nakaja Art / Fajerwerki Korsarz, Bartłomiej Ambrożkiewicz (Arkadiusz Fajerwerkiewicz) z Arka Fajerwerki
  • celebrytki: Doda (Dorota Rabczewska) i Małgorzata Rozenek-Majdan

https://www.sejm.gov.pl/sejm10.nsf/transmisje.xsp?unid=C9DF80AF1CD66271C1258D7D00357733

Ciekaw jestem czy jeśli ustawa zostanie przegłosowana przez sejm i senat to czy prezydent stanie na wysokość zadania i zawetuje.

Opublikowano

W skrócie co wynikało z tego posiedzenia? 

Opublikowano
5 godzin temu, Muszyna napisał:

W skrócie co wynikało z tego posiedzenia? 

Najważniejsze z tego jest to, że odbyło się pierwsze czytanie dwóch projektów.

Pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt (druk nr 350)
– uzasadnia poseł Daria Gosek-Popiołek.

https://www.sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/druk.xsp?nr=350

Postanowienia druku 350, gdyby projekt przeszedł: rada gminy/miasta w drodze uchwały mogłaby wprowadzić miejscowe ograniczenie używania pirotechniki określonych klas i w określonym czasie oraz zakazać handlu okrężnego (czy stragan to handel okrężny?). Za nieprzestrzeganie zakazu strzelania groziłby mandat do 1000 zł na rzecz ochrony zwierząt, czyli na przykład na schronisko.

Pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz ustawy o materiałach wybuchowych przeznaczonych do użytku cywilnego (druk nr 729)
– uzasadnia poseł Katarzyna Maria Piekarska.

https://www.sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=729

Postanowienia druku 729, gdyby projekt przeszedł: zakaz odpalania fajerwerków klasy F3 przez amatorów przez cały rok, chyba że powstanie miejscowe wyłączenie rady gminy/miasta na przykład na czas 31 grudnia i 1 stycznia.

Opublikowano
W dniu 20.01.2026 o 17:42, sebastiank96 napisał(a):

Ciekaw jestem czy jeśli ustawa zostanie przegłosowana przez sejm i senat to czy prezydent stanie na wysokość zadania i zawetuje.

Oby zawetował. To już chyba jedyna szansa, żeby zablokować to wariactwo.