mantis 585 Opublikowano 19 Grudnia 2025 W dniu środa 17.12.2025 Sejm nie odrzucił weta prezydenckiego z 02.12.2025 w sprawie ustawy łańcuchowej. Pirotechnika w Polsce jak na razie broniona jest skutecznie. https://www.prawo.pl/prawo/sejm-nie-odrzucil-weta-do-ustawy-lancuchowej,536407.html 2 Cytuj
sebastiank96 8 Opublikowano 19 Grudnia 2025 (edytowane) W komisjach sejmowych dalej są dwa projekty ko i lewicy może te też zawetuje Edytowane 19 Grudnia 2025 przez sebastiank96 Cytuj
piro Edward 2 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Kluczowe założenia projektu: Zakaz łańcuchów: Całkowity zakaz trzymania psów na uwięzi. Kojce: Uregulowanie minimalnych wymiarów kojców, definiowanie kojca jako miejsca, z którego pies nie może się samodzielnie wydostać. Kastracja: Obowiązkowa kastracja psów i kotów nieprzeznaczonych do hodowli. Rejestracja: Obowiązkowe znakowanie i rejestracja psów i kotów. Kary: Zwiększenie kar za znęcanie się nad zwierzętami. Fajerwerki: Zakaz używania fajerwerków. Cytuj
sebastiank96 8 Opublikowano 19 Grudnia 2025 2 godziny temu, piro Edward napisał(a): Kluczowe założenia projektu: Zakaz łańcuchów: Całkowity zakaz trzymania psów na uwięzi. Kojce: Uregulowanie minimalnych wymiarów kojców, definiowanie kojca jako miejsca, z którego pies nie może się samodzielnie wydostać. Kastracja: Obowiązkowa kastracja psów i kotów nieprzeznaczonych do hodowli. Rejestracja: Obowiązkowe znakowanie i rejestracja psów i kotów. Kary: Zwiększenie kar za znęcanie się nad zwierzętami. Fajerwerki: Zakaz używania fajerwerków. Masz rację mój błąd ale jeszcze są w komisjach dwa projekty jeden ko drugi lewicy ciekawe czy Nawrocki je zawetuje Cytuj
Moloch 199 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Chore przepisy. Czemu niby ja mam kastrować swojego zwierzaka. Przecież to jest znęcanie się nad zwierzęciem... 1 Cytuj
sebastiank96 8 Opublikowano 19 Grudnia 2025 1 godzinę temu, Moloch napisał(a): Chore przepisy. Czemu niby ja mam kastrować swojego zwierzaka. Przecież to jest znęcanie się nad zwierzęciem... Dokładnie zgadzam się. Cytuj
Fraptak 39 Opublikowano 20 Grudnia 2025 W dniu 19.12.2025 o 09:44, mantis napisał(a): W dniu środa 17.12.2025 Sejm nie odrzucił weta prezydenckiego z 02.12.2025 w sprawie ustawy łańcuchowej. Pirotechnika w Polsce jak na razie broniona jest skutecznie. https://www.prawo.pl/prawo/sejm-nie-odrzucil-weta-do-ustawy-lancuchowej,536407.html Nie jest to projekt z pirotechniką. Cytuj
sebastiank96 8 Opublikowano 20 Grudnia 2025 10 minut temu, Fraptak napisał(a): Nie jest to projekt z pirotechniką. Też mi się tak wydawało ale niektórzy tu twierdzą że był. Są dwa projekty ale osobne a nie w tej ustawie. Cytuj
mantis 585 Opublikowano 20 Grudnia 2025 Całkiem możliwe, bo pewne projekty w obiegu są zdublowane co do przedmiotu regulacji. W tym przypadku oba mogły dotyczyć kwestii zwierzęcych i oba mogły poruszać kwestie łańcuchów, gdzie w jednym mogły być zapisy dotyczące piro, a w drugim nie. Zwyczajnie musiałem zostać zmylony. Zresztą nie widziałem nigdzie, aby na grupach pirotechnicznych ktoś świętował to weto, więc ci z branży bardziej zorientowani pewnie wiedzieli, że nie o ten projekt chodziło. Cytuj
Fraptak 39 Opublikowano 22 Grudnia 2025 W dniu 20.12.2025 o 21:09, mantis napisał(a): Całkiem możliwe, bo pewne projekty w obiegu są zdublowane co do przedmiotu regulacji. W tym przypadku oba mogły dotyczyć kwestii zwierzęcych i oba mogły poruszać kwestie łańcuchów, gdzie w jednym mogły być zapisy dotyczące piro, a w drugim nie. Zwyczajnie musiałem zostać zmylony. Zresztą nie widziałem nigdzie, aby na grupach pirotechnicznych ktoś świętował to weto, więc ci z branży bardziej zorientowani pewnie wiedzieli, że nie o ten projekt chodziło. Jest tzw. Ustawa Łańcuchowa druk nr 700 zakaz F2 i F3 i mnóstwo innych postulatów oraz ta zawetowana łańcuchy i kojce Cytuj
mantis 585 Opublikowano 2 godziny temu Posiedzenie sejmowe "Komisji Nadzwyczajnej do spraw ochrony zwierząt" z dnia 20.01.2026. Oprócz polityków obecni byli m.in.: branża piro: Aleksander Wadoń z Nakaja Art / Fajerwerki Korsarz, Bartłomiej Ambrożkiewicz (Arkadiusz Fajerwerkiewicz) z Arka Fajerwerki celebrytki: Doda (Dorota Rabczewska) i Małgorzata Rozenek-Majdan https://www.sejm.gov.pl/sejm10.nsf/transmisje.xsp?unid=C9DF80AF1CD66271C1258D7D00357733 1 Cytuj
sebastiank96 8 Opublikowano 1 godzinę temu 15 minut temu, mantis napisał(a): Posiedzenie sejmowe "Komisji Nadzwyczajnej do spraw ochrony zwierząt" z dnia 20.01.2026. Oprócz polityków obecni byli m.in.: branża piro: Aleksander Wadoń z Nakaja Art / Fajerwerki Korsarz, Bartłomiej Ambrożkiewicz (Arkadiusz Fajerwerkiewicz) z Arka Fajerwerki celebrytki: Doda (Dorota Rabczewska) i Małgorzata Rozenek-Majdan https://www.sejm.gov.pl/sejm10.nsf/transmisje.xsp?unid=C9DF80AF1CD66271C1258D7D00357733 Ciekaw jestem czy jeśli ustawa zostanie przegłosowana przez sejm i senat to czy prezydent stanie na wysokość zadania i zawetuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi