Jump to content

Jak oceniasz firmę Svea??  

58 members have voted

1. 1.

• 6
      24
    • 5
      16
    • 4
      10
    • 3
      2
    • 2
      2
    • 1
      4

Recommended Posts

Posted

Zgadza się. Takie są tam realia, jak wspominałem wyżej. Myślę, że u nas mielibyśmy taką baterię w granicach 1/3 tej kwoty. A to już niewysoka cena jak na takie parametry.

Posted

A ile strzałów ma ten Big Boy, bo coś znaleźć nie mogę? Kometa ma baterie 16 strzałowe 100 mm w cenie zdaje się coś koło 400-500 zł. Tyle przynajmniej kosztuje bateria 25 strzałowa 75 mm, stąd ta dedukcja.

PS: Dla nieznających hasła Svei " Anything else sux!" co znaczy "wszystko inne ssie" :cool:

EDIT: Właśnie skojarzyłem że siedziba Svei jest w Słupsku, a ja przecież byłem w Ustce ( 20 km dalej ), więc mogłem się przejechać do tej Svei i się popytać o to i owo.

Posted

Special (Big Boy)
Nr: 614
Wymiary: 60 cm x 60 cm x 62 cm
Kaliber: 4" / 102 mm
Ilość strzałów: 25
Wysokość wzbijania: 80 m
Czas efektu: 75 sekund
Waga całkowita: 32kg
Zawartość prochu: 6300g
Cena detaliczna: ok. 4500zł (dostępna w Norwegii) - gdybyśmy sprowadzili ją bezpośrednio do Polski, byłaby w granicach do 2000zł.
Zdjęcie: http://www.sveafireworks.com/no/produkter/images/614_L.jpg

Posted

łooooo....

Nie wiem kim trzeba być, żeby wydać 4500zł na 25 strzałową wyrzutnię...
Chciałbym zobaczyć tego film....
I do tego ta waga :mrgreen:
Trochę mało wygodna w transporcie.

Posted

Ja nadal jednak obstaję przy swoim. Dwie baterie firmy Kometa 4" 16 strzałowe = 32 strzały 4" koszt poniżej 1000 zł. Dlatego nawet Dalgowit do pokazów używa bardziej Jorge, Triplxa, Tropica niż Svei. Strasznie biednie muszą wyglądać mniejsze pokazy w Norwegii ( widziałem kilka pokazów FireStudio i przy domyślam się że wysokim budżecie akcja nie była porażająco rozbudowana )... Skoro 4000 zł za marną część z bombami to w Polsce koszt całego pokazu z rozbudowaną częścią górną i dolną.

Schm, a efekty tego Big Boya różnią się na korzyść Svei od typowych bomb chińskich?

Posted

Jakże by mógł Dalgowit strzelać pokazy z produktów Svei, skoro nie są one dostępne w Polsce? Mogę tylko zapewnić, że podczas ubiegłorocznej wizyty w Szwecji właśnie Pan Adam z Dalgowit-u (serdecznie go pozdrawiam, mam nadzieję że się nie obrazi że o nim tu wspominam :wink: ) był jednym z najbardziej zainteresowanych sprowadzeniem profesjonalnych kostek ze Skandynawii. A to, że od wielu lat podobnie jak my, sprzedaje wyłącznie Sveę też o czymś świadczy...

Co do porównania cenowego, to naprawdę nie ma sensu zestawiać ze sobą produktu z Polski i Norwegii. Tak jak wspominałem wcześniej dla przykładu... Taki Big Boy w naszych realiach kosztowałby detalicznie ok 2000zł (w hurtowni powinien być za nieco powyżej 1000pln).
Z całym szacunkiem dla innych firm, ale mając 2 wyrzutnie o podobnych parametrach (kaliber, waga netto) zawsze wybiorę Sveowską... Bo podobne parametry niestety nie przekładają się na podobny rozmach efektu. Już to przerabialiśmy, wiele lat temu...

Jeśli chodzi o efekty Big Boya, to nie widziałem na żywo tej wyrzutni. Jednak sugerując się efektami innych tortów to jakościowo podobne z chinczykami.

Pozdrawiam,
Maciej Węgelewski
Grupa Fajerwerkowo.pl

Posted

Svea nie przeprowadza żadnych prezentacji produktów Polsce, tylko w Szwecji? Z chęcią przejechałbym się i zobaczył co nieco tej firmy ( wiadomo, na prezentacjach można poznać nie tylko efekty fajerwerków ale też i bratnie dusze z branży :smile: ). Niektórzy oceniają firmę bardziej pod kątem fajerwerków profesjonalnych, stąd wielka szkoda że nie będzie okazji zobaczyć ich w Polsce :neutral: .

Czekam też na namiary na punkt odbiorcy z Lublina. Narobił mi Pan bardzo dużego smaka na kupno czegokolwiek z asortymentu szwedzkiego importera :wink:

Posted

Jak najbardziej w Polsce także przeprowadzane są strzelania produktów (np. w tym roku w lutym w Kobylnicy, lub 2 lata wcześniej Ustka). Połączone są zawsze ze spotkaniem przedstawicieli/handlowców z całego kraju.

Posted

To super wiadomość :smile: Może nie do końca dla mnie bo na pomorze mam kawał drogi, ale warto będzie chyba przyjechać i zobaczyć bądź co bądź nie tak bardzo zadomowione na polskim rynku fajerwerki Svei.

• 2 months later...
Posted

Dlatego nawet Dalgowit do pokazów używa bardziej Jorge, Triplxa, Tropica niż Svei.

Wątpię veli mój sąsiad też ma firmę pirotechniczną Dalgowit Pan Adam W i z tego co wiem nie mają nic z Jorga ani Tropica jedynie mają produkty ze Svea i trochę z Triplexa ale przeważają Svei wiem to bo to kolega mojego taty i byliśmy u niego jak przywieźli towar to przy okazji się zapytałem czy mają produkty tylko ze Svea a co do a co do sprowadzania pro kostek to chyba sprowadzają je od około roku już :)
Posted

Zobacz np. na finał tego pokazu -

- bo na nim wzorowałem swoją wypowiedź: finał to kilka JW59 ( bądź TXB475 ), JW410 i JW402

EDIT: Z kolejnego pokazu:

Od 3:08 JW87, JW90, JW2001, JW77, JW56 ( albo JW75 ), dalej już nie chce mi się dalej wymieniać ;)
Posted

Hmm możliwe ze produkty tych firm maja wyłącznie do pokazów bo na sklepie i jego punktach sprzedaży nie widać prod jorga ani tropica czasem tylko triplex się trafi no ale widocznie do pokazów używają także innych firm a nie tylko svei ;) a byłem innego zdania dzięki za uświadomienie :D

• 5 months later...
Posted

spróbujcie wejść do sklepu internetowego na fajerwerkowo hehe nawet maila podali

Posted

Shakowany xD Muzułmańscy hakerzy :P

Swoją drogą polska strona Svea nie aktualizowana od lat...

• 3 months later...
Posted

Umnie w pleszewie jest jeden sklep z tymi produktami ceny w normie znam tego pana i jest bardzo miły i moszna się z nim dogadaci da zawsze miły rabat jednym słowem mówie zapraszam do tego sklepu :):):);)

• 1 year later...
Posted

Jest nowy sklep internetowy z fajerwerkami SVEA, na stronie: superfajerwerki.com.pl
I są tam atrakcyjne ceny!

• 10 years later...
Posted

Witam 

Svea odeszła.... Szkoda. 

To, co udało mi się kupić (nawet w 2021 roku), pójdzie na półkę jako ozdoba. Odpalę częsc chyba na swoją 50-tkę....

Pozdrawiam 

• 1 month later...
Posted

Co do produktów od Svea to ja jedyne to widziałem to moździerz od nich. Sam nie wiem to chyba jakiś rarytasik, bo widziałem go dwa razy w życiu. Dałem myślę dobrą cenę. Tak samo jakieś piccolo na NWP od nich widziałem za ok. 4 zł (chyba rozsądnie skoro ta firma nie jest znana i tymbardziej to produkt na klasie NWP). A co do moździerza wie jak to wypada w porównaniu np do Bustera?