Skocz do zawartości

Pokaz sztucznych ogni 2025/2026 w okolicach Wolbromia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Minęło już nieco od powitania Nowego 2026 Roku bo mamy 19 styczeń już. Ale warto powspominać o ostatnim strzelaniu z moją rodziną na powitanie Nowego Roku. 

Film ze strzelania kręciła żona i nieco marudziła że dłonie jej marzną, bo nie ma co ukrywać że mrozy tej zimy lekkie nie są. 

Zmontowany ubiegłoroczny zestaw sylwestrowy przed odpaleniem wyglądał jak na zdjęciach:

Odpalenie odbyło się z jednego lontu. Pierw strzelały rakiety i rzymskie ognie z mojej skrzyni pirotechnicznej, następnie przez lont błyskawiczny ogień przeniósł się na oddaloną o około 5 metrów płytę OSB z połączonymi lontem wyrzutniami. 

A oto film z pokazu jaki nakręciła żona:

IMG_3427.JPG

IMG_3429.JPG

Wszystko bez problemu odpaliło. Jedynie poza jedną małą kosteczką "Paranoid Pack", którą po wszystkim odpaliłem z ręki. No i niestety te opóźnienia ale cóż lonty szybkie i ultraszybkie jak sami wiecie są już praktycznie nie do zdobycia. Żeby chociaż w handlu dostępny był visco 10cm/s - nie wiem dlaczego nawet z takim lontem jest problem. Jedynie co kupić można to visco 1cm/s - a on często za wolny do zrobienia dynamicznego pokazu. 

To tyle wspomnień z ostatniego pokazu. A dziś pierwsza paczka z noworocznych wyprzedaży dotarła 😀 Ale to materiał na osobny temat. 

Opublikowano

Rozkręcało się to stopniowo, coraz większa częstość i wielkość wystrzałów z wyraźnie zaznaczonym finałem, czyli dokładnie tak jak trzeba było zrobić. Mad Twistera nie udało mi się w tamtym roku zrealizować, a jak widać pozycja ciekawa pod względem efektów.

W tle, w oddali, na niektórych ujęciach było widać kanonadę jaką zapodali również inny sylwestrowicze. Czy śnieżna oprawa była na plus, to kwestia indywidualna, chociaż dla mnie sylwek z białym posłaniem jest urokliwy. Z tego co widziałem po wpisach na forum, większość ludzi jest ZA.