ponczo12496 32 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Hejka, ostatnio chciałbym nieco ożywić forum dlatego może jakiś nowy temat to dobry początek. Co najczęściej jecie w noc sylwestrową. Macie jakieś zwyczaje, ulubione potrawy, przekąski, napoje? Ja osobiście, gdy mieszkałem jeszcze z rodzicami zawsze w sylwestrowy wieczór jadłem barszcz z uszkami, które zostały jeszcze z Wigilii. Do tego mama zawsze przyrządzała coś ciekawego typu paszteciki z mięsem lub kapustą i grzybami. Pieczone były również jakieś fajne ciasto, robiona nowa sałatka typu gyros lub sałatka z makaronem z zupek chińskich. Często towarzyszył nam śledź oraz ryba po grecku. Z przekąsek to oczywiście chipsy, chrupki, orzeszki w cieście. Za dzieciaka Picolo. To były czasy. Tęsknię za tym powiem Wam szczerze. Zachęcam do dyskusji. 1 Cytuj
piro Edward 2 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Zazwyczaj wygląda to tak że śniadanie jest pożądne świąteczne pozostałości wędlina - chleb ewntualnie jakieś flaki albo barszcz a później zgrzewka wody w bagażniku i strzelanie do przemarznięcia albo głodu - jak się odpala piro w sylwestra to wchodzi się w magiczny trans gdzie nie liczy się nic oprócz gazu w zapalniczce oczywiście wszystko z zachowaniem bezpieczeństwa i zdrowego rozsądku Cytuj
suchabulka 1 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Mi się zawsze sylwester kojarzyl ze strzlaniem, a od paru lat ze skladaniem pokazu i kombinowaniem jak to wszystko poustawiać Cytuj
mantis 586 Opublikowano 13 Grudnia 2025 Na sylwestra jest zawsze coś lepszego niż w zwykły dzień w środku roku. Czasami zostaje coś jeszcze ze świąt. Zasada u mnie jest taka, że na tę okazję kupuje się jakieś dodatkowe słodycze typu czipsy, chrupki, napoje typu cola, tajwański napój owocowy w puszcze. Zwykle takich rzeczy nie kupuję, ale sylwester rządzi się innymi prawami. Cytuj
skowyt1627 19 Opublikowano 21 Grudnia 2025 Co roku robię autorskie leczo, co by zjeść po strzelaniu coś ciepłego. Wszyscy znajomi uwielbiają więc jest też frajda z gotowania a tak, to typowo imprezowe przekąski typu koreczki, sery pleśniowe i wędliny pod wino/rum, gdyż oprócz pirotechniki, kocham też właśnie rum Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi