Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć, może trochę głupie pytanie, ale robię karabinek z petard lontowych pierwszy raz w życiu :D
Czy takie połączenie petard do głównego lontu jak zrobiłem jest ok? czy istnieje ryzyko że parę petard nie wypali? I czy ewentualnie jest jakieś lepsze rozwiązanie żeby mieć pewność że wszystko wypali jak należy.

7cd1d5b5-3b46-40ea-9fc8-04e3f3295c3c.jpg

fb9096ff-7058-4c4a-83e1-d4045e451e38.jpg

0c2f8685-f11d-42a4-b8b5-53b3a98d3e69.jpg

Posted

Za gęsto masz te petardy spięte większość ci nie odpali i bedzie strata towaru.. moja rada jest taka że bardziej to rozciągnij jeżeli wiesz co mam na myśli.. i proponuje też dać po 2 zipy na kazdy punkt zapalczy jeden zip  wręcz przy końcówce lontu petard a druga po środku.. zwiększy to szanse na zapłon.

Posted
19 godzin temu, Kamil911 napisał:

też dać po 2 zipy na kazdy punkt zapalczy jeden zip  wręcz przy końcówce lontu petard a druga po środku.. zwiększy to szanse na zapłon.

Dokładnie, dwie szybkozłączki (trytytki) na jeden lont petardy, aby zwiększyć powierzchnię styku lontu petardy z lontem głównym karabinka.

W dodatku taki karabinek najlepiej odpalać zawieszony w powietrzu na przykład na drzewie. Wtedy każda odpalona petarda odpadnie od lontu głównego na ziemię i nie wysadzi lub nie odrzuci pozostałych w łańcuchu petard.

image.png