Jump to content

Recommended Posts

Posted

Gdynia Zlot Żaglowców 2-5 września

ZlotZaglowcowGDYNIA25lipca2009.jpg

Niesamowity widok pełnego masztów gdyńskiego portu i malowniczej parady żagli na redzie na długo zostanie w pamięci milionów osób, które na żywo, bądź też za pośrednictwem mediów obserwowały zlot żaglowców w 2009 roku. Patrząc na majestatyczne piękno odpływającej floty, wielu z nostalgią zadawało sobie pytanie, jak długo trzeba będzie czekać na ponowną wizytę wielkich żaglowców w Gdyni. Zapewne mało kto wówczas przypuszczał, że obiorą one kurs na miasto z morza i marzeń już w 2011 roku. Żeglarski świat w uznaniu gorącego przyjęcia, jakiego doświadczył w Gdyni dwa lata temu, po raz kolejny spotka się tutaj na zlocie w dniach 2-5 września. Panoramę miasta, nad którą na co dzień górują wieże Sea Towers, przez kilka dni ponownie zdominują wysokie maszty.

Tym razem, motywem przewodnim zlotu, jak wskazuje nazwa - The Culture 2011 Tall Ships Regatta - jest promocja kultury krajów basenu Morza Bałtyckiego. Impreza organizowana jest pod egidą międzynarodowego związku Sail Training International jako jedno z głównych wydarzeń uświetniających pełnienie roli Europejskiej Stolicy Kultury 2011 przez fińskie miasto Turku, które podobnie jak Gdynia było gospodarzem zlotu przed dwoma laty. W ramach imprezy odbędą się dwa etapy regat; pierwszy - z litewskiej Kłajpedy do Turku, zaś drugi z Turku do Gdyni, gdzie odbędzie się wielki finał.

Formuła zlotu będzie podobna do tej, którą znamy z 2009 roku. Żaglowce spędzą w Gdyni cztery dni, które wypełnią koncerty szantowe i jazzowe na plenerowych scenach oraz w gdyńskich klubach, barwny przemarsz załóg ulicami miasta, pokaz sztucznych ogni, czy wielki koncert na plaży. Przy kejach Basenu Prezydenta przycumuje kilkadziesiąt żaglowców - wśród nich największe na świecie - czteromasztowe Sedov i Kruzensztern, które oczywiście zaproszą do odwiedzenia swoich gościnnych pokładów. Szczególnym - honorowym gościem zlotu będzie legendarny gdyński szkuner Zawisza Czarny, który obchodzi 50-lecie podniesienia bandery.

Punktem kulminacyjnym będzie niezwykle malownicza parada wszystkich jednostek pod pełnymi żaglami. 5 września na wodach okalających Gdynię zapanuje urokliwy tłok, a horyzont zapełniają setki małych jachtów i żaglówek, pośród których - niczym wyspy - wyrosną maszty największych żaglowców.
Zlot żaglowców The Culture 2011 Tall Ships Regatta i towarzyszące mu imprezy to wyśmienita okazja do przeżycia prawdziwej morskiej przygody i pożegnać lato w towarzystwie przepięknych fregat, barków i szkunerów.

Program Zlotu
2 września /piątek/
do 12:00 Przypłynięcie jednostek
14:00 Ceremonia otwarcia zlotu żaglowców
20:00 Koncert na plaży Śródmieście
23.00 Pokaz sztucznych ogni

3 września /sobota/
10:00-15:00 Rozgrywki sportowe dla załóg na plaży Śródmieście
15:30 Koncerty szantowe na scenie głównej
17:00 Parada załóg ulicami Gdyni
18:00 Ceremonia wręczenia nagród za regaty, rozgrywki sportowe i paradę

4 września /niedziela/
Koncerty i atrkacje na plenerowych scenach i w klubach gdyńskich

5 września /poniedziałek/
15:00 Formowanie parady
17:00 Parada Żaglowców

Zwiedzanie jednostek podczas postoju w porcie odbywać się będzie na zasadach i w godzinach ustalonych przez armatorów żaglowców.

Więcej informacji na http://zagle.miasto.gdynia.pl/

• 4 weeks later...
Posted

no i jest film z pokazu oto on:
http://www.youtube.com/watch?v=Bbng_b96bm8

szkoda że nie mam kamery do nagrywania bo nagrywam aparatem ale już nie długo się to zmieni ;)
co do pokazu to pokaz mi się podobał moja ocena to 5-
szkoda tylko że gdzie nie gdzie w czasie pokazu powstawały małe przerwy np w 4.45min powstała przerwa około 25sek
ogólnie pokaz mi się podobał piękne szelki na niebie dobra organizacja oraz nagłośnienie
zabrakło mi w tym pokazie spektakularnego finału

Posted

Doskonały pokaz w wykonaniu Click-a. Nareszcie obejrzałem coś niespodziewanego i nieoklepanego. Dobrze dobrane efekty, innowacyjny soundtrack, momenty ze zwiększoną dynamiką - no, no ;) Miałeś co oglądać!

Co do przerwy, to jestem przekonany, że to wina Jorgowskich pyroclocków - niejedno już o nich dało się słyszeć.

Posted

też tak myślę że coś im nie odpaliło ale wiesz co vel zawsze się zastanawiam z kąt ty oraz inni z forum po obejrzeniu pokazu wiecie kto go strzelał też bym tak chciał ;) a pokaz naprawdę nieźle się oglądało szkoda tylko że nie kręciłem kamerą a aparatem

• 2 weeks later...
Posted

Pokaz bardzo przyjemny dla oka i z oryginalnym podkładem. Jak dala mnie jeden z lepszych pokazów Clicka w tym roku. Szkoda tylko, że jedna linia ewidentnie nie odeszła. Vel może i masz rację co do tych pyroclocków, w każdym razie oryginalne od Monnettich są zazwyczaj niezawodne. Widocznie te robione na licencji niekoniecznie są tej samej jakości. Drugim potencjalnym winowajcą i tutaj raczej bym obstawał przy swoim, mógł być chiński zapał. Większość uznanych firm stosuje zapały czeski, gdyż ich jakość jest o niebo lepsza. Za teorią z zapałem przemawia fakt, że z całego łańcuszka nie odeszła nawet 1. salwa bomb, którą jak wiadomo daje się bezpośrednio do zapału a nie przez pyroclocki.

fps