mateo1992 28 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 No właśnie czy waszym zdaniem częste wyłączanie komputera ok 5 razy dziennie jest szkodaliwe czy nie bo ja nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIP 0 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Zostaw lepiej na cały dzień, bo to właśnie szok elektryczny jest najbardziej szkodliwy dla kompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xHESTIABUMx 0 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 u mnie to jest włączony przeważnie od mojego przyjścia ze sql (12:30-14:20) i przeważnie do około 23 jest włączony, w weekendy i dni wolne to nawet gdzieś do 1:00 xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireMan 0 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Ja jestem specem od kompów , jednym z moich pierwszych problemów był właśnie ten.Włączanie i wyłączanie kompa jest szkodliwe , bo części szybciej sie zużywają(tak , każda część się po jakimś czasie zużywa , żywotność karty graficznej za 2500zł to około 12 lat).Jedyna wada , to ciągle rosnąca cena prądu , a co za tym idzie większe rachunki , za coraz mocniejszy komputer.Jeśli nie ma takiej potrzeby , to nie wyłączaj komputera , wygaszacz ekranu zmniejsza jego zużycie , a tak będzie lepiej (u mnie komp chodzi przez 24h/dobe).Jeśli jest możliwość , że mogą być przerwy w prądzie , to komputer ewidentnie musi być wyłączony , nie ma nic gorszego niż restart/reset.Niszczy to dysk/ramy/bios. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1992 28 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Jedyna sensowna odpowiedz FireMan za to jakbym byl modem odjął bym ci w tym momencie jednego warna.Tylko tu jest ten problem ze komputer stacjonarny ciagnie bardzo duzo pradu takze oplacalo by sie bardziej podłączyc laptopa i tyle.A jeśli ktos wie to czy ten stan wstrzymania obniza chociaz o polowe darcie pradu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimie 0 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Stan wstrzymania na 100% obniża zużycie, bo wyłączane są dyski...A co do nie wyłączania kompa przez cały dzień, to naprawdę szkoda prądu i środowiska ...(oczywiście zależy od przypadku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireMan 0 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Tiaa , wyłącza zużycie , ciekawe Stan wstrzymania , który jest w windows xp , zmniejsza o 60% zużycie energi.Tzn. , że dyski pracują na baaardzo mały obrotach , procesor jest prawie wogóle nie używany , działaja ramy , i ich pobór mocy jest większy niż normalnie.Krótko mówiąc , spada praca komputera , ale zużycie jest tylko o 60% mniejsze , ale jest to ryzykowny zabieg.W razie braku prądu , dane mogą zostać skasowane , a częsci nawet ulec spaleniu !Poza tym , tryb ten bardzo obciąża bios , przez co może nam wysiąść bateria , a komputer w takim trybie powinien działać max. 1,5h ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostra 0 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Włączanie i wyłączanie kompa jest szkodliwe , bo części szybciej sie zużywają(tak , każda część się po jakimś czasie zużywa , żywotność karty graficznej za 2500zł to około 12 lat). ciekawe, a jak komp chodzi to grafika, procek, pamięć (...) nie pracują rozumiem? sam się zaprzeczasz, wniosek z tego cytatu taki że jak komp chodzi bez wyłączania to ma krótszą żywotność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireMan 0 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 J miałem na myśli ciągłe właczanie kompa i wyłaczanie (jakieś 4 razy dziennie) , w odstępach po jakieś 2h.Tak wynika z praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimie 0 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Tiaa , wyłącza zużycie , ciekawe Jeśli to do mnie to czytaj uważnie Hoho 4 razy dziennie, jak grałem w ogame to było co najmniej 6-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1992 28 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Dokładnie dobrze przynajmniej ze komputer to jest wielokrotna rzecz do wyłączania i włączania ale na dzisiejsze czasy notebook jest praktyczniejszy jesli chodzi o takie wyłączanie i włączanie kompa bo laptop ma bardzo mały pobór energii i przynajmniej zawsze mozna do niego podpiąć monitor ale i takj w niektórych rzeczach stacjonarka jest lepsza na prawde bo jeśli chodzi o rozbudowe kompa to laptop w 100% odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi