Skocz do zawartości
  • 0

karabinki

Kundaa

Pytanie

Opublikowano

siemano, z waszego doświadczenia, jakie petardy/emitery najlepsze do karabinku? zależy mi na huku + dodatkowym efektem, myślałem nad tym: początek luźna paka ex3 amigo i pare paczek crahs, następnie muerte fp3, kolejne 1/2 paczek sharków fp6 i na koniec może jakiegoś titanblitz 5

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

W zasadzie większość petard się nadaje, dlatego łatwiej będzie mi napisać, których petard należy unikać. Unikałbym tych, które mają za bardzo owinięte lonty bibułą i ciężko w nich tę bibułę odwinąć, bo wtedy główny lont karabinka może nie odpalić lontu przyczepionej petardy.

Po drugie unikać petard ze zbyt krótkimi lontami. Nie będą się też nadawały bardzo duże petardy z grubymi i sztywnymi lontami zakończonymi draską na czubku lontu (te, które nie miały zielonego lontu visco) - dawniej było takich sporo na NWP.

Kolejna ważna rzecz, to nie rodzaj petard, a sposób odpalenia karabinka, czyli powieszenia karabinka w powietrzu np. na gałęzi drzewa, ale nie zbyt wysoko, aby petarda po odpaleniu i odłączeniu się od głównego lontu karabinka nie upadła ze zbyt dużej wysokości na ziemię, a szczególnie na twardą powierzchnię - to mi często dawało niewypały. Z kolei zbyt duża pokrywa mokrych liści lub bardzo gruba warstwa śniegu również może spowodować, że petarda w takim środowisku zgaśnie. Najlepiej jakby petardy z karabinka spadały na trawnik lub na niewielki śnieg.

Unikałbym odpalania karabinka położonego na ziemi. Wtedy wybuch jednej petardy może rozerwać z karabinka kilka innych petard i rozrzucić je na odległość bez ich odpalenia, a w najgorszym wypadku wyrzuci je z karabinka i jeszcze odpadnie lub rozerwie im lont.

Mam też zasadę, że używam dwóch złączek do połączenia jednej petardy z lontem karabinka, co zwiększa powierzchnię styku lontów i zwiększa szansę na odpalenie petardy w karabinku.