forumowy projekt opensource systemu pirotechnicznego
Napisano 22 luty 2012 - 17:56
Napisano 22 luty 2012 - 18:15
#0 Reklamówka
Zareklamuj Swoją firmę w największym polskim forum o fajerwerkach!
Napisano 22 luty 2012 - 18:31
musim taki być aby wyeliminować zakłocenia w transmisji danych cyfrowych
w pyroboxie też się takich używa do łączenia modułów/komputerów slave z masterem
te o których ty piszesz tj. kable 8x0.5 służą w pyroboxie do łączenia modułów z dekoderami
lecą po nich tylko napięciowe impulsy odpalające
do systemu potrzebny będzie jeden dłuższy kabel od konwertera do pierwszego modułu np. 25m
i krótkie do przyłączenia kolejnych moduł w obrębie strefy pirotechnicznej
Napisano 22 luty 2012 - 19:42
Liczę, że nie będę jedyną osobą która planuje wykonać ten system.
pozdrawiam i dziękuję!
Napisano 22 luty 2012 - 19:53
Napisano 23 luty 2012 - 18:29
Budowę podobnego systemu planowałem już od jakiegoś czasu,jednak wyprzedził mnie Pan Zbigniew,z czego bardzo się cieszę,bo teraz mam pewność,że system będzie "wypasiony" na 100%
Musimy jednak zdecydować się na jakieś moduły,żeby nie było tak,że każdy buduje prototyp na innym osprzęcie.A teraz jeśli chodzi o mój udział w projekcie to widzę to tak:
-budowa prototypu,oraz pełna dokumentacja pracy
-pomoc przy pisaniu oprogramowania:DOS(+wiersz poleceń Windows),pascal,C/C++(dopiero zaczynam naukę
Mam jedno pytanie,w jaki sposób miałyby być zasilane moduły wykonawcze,osobny aku dla każdego?
Uważam,że test obwodu jest konieczny w przypadku takiego systemu,nawet taki prosty w postaci diod sygnalizujących stan na każdym złączu.Które moduły wybieramy:ośmio,czy szesnasto-kanałowe?Osobiście jestem za 16.Dobrze by było napisać oprogramowanie także na androida,wtedy można by używać taniego tabletu do strzelania(~300PLN).
Niestety jestem w podobnej sytuacji,jak kameleon-brak czasu i funduszy.Pracę nad systemem rozpocznę,jak odłożę trochę gotówki.Części pewnie kupię wspólnie z kameleonem.
Napisano 23 luty 2012 - 18:49
Napisano 23 luty 2012 - 19:05
Napisano 23 luty 2012 - 21:29
I teraz pytanie dla które przyda się wszystkim, jak programuje się pokaz ?
Napisano 23 luty 2012 - 22:00
- czas odpalenia tj.
w kolumny [MIN] minutę 0..59 [SEC] sekundę 0..59 [1/10] dziesiątą część sekundy czasu odpalenia 0..9
nie musimy tego robić chronologicznie, bo skrypt zostanie posortowany wg. czasu przed odpaleniem
- obwód zapalczy tj.
w kolumny [TYPE] konfigurację modułu AVT531 "1" 8-kanałów, "2" 16-kanałów [SLAT] nr modułu 1..8 [CUE] nr kanału 1..8/16
robimy to absolutnie dowolnie tak jak nam jest wygodnie podłączyć zapalnik do efektu
modułów AVT531 możemy użyć tylko 8 bo niestety tak są oprogramowane i nie da się tego zmienić
numery kolejnych wierszy [STEP] są nadawane automatycznie ale można je przenumerować
uwaga, przed wyjściem ze skryptu trzeba go zawsze zapisać klikając na przycisk Save as
natomiast przy przejściu z edytora do steppera skrypt jest zapisywany automatycznie
Napisano 23 luty 2012 - 22:07
Napisano 23 luty 2012 - 22:08
na szukanie ewentualnie innego modułu rezerwuję jeszcze tydzień
komunikacja z modułem AVT531 jest stosunkowo wolna bo tylko 1200 bps,
a realizacja rozkaz FIRE w konfiguracji 16-kanałów zajmuje ok. 45-50 msec
tak więc kolejne rozkazy moga być wysyłane co min. 0.2 sec
lepszy byłby moduł z typową prędkością 9600 bps
i adresowaniem sprzętowym np. w zakresie do 256
ale jeszcze takiego niestety nie znalazłem
Napisano 23 luty 2012 - 23:31
Użytkownik zk1959 dnia 23 luty 2012 - 22:08 napisał
na szukanie ewentualnie innego modułu rezerwuję jeszcze tydzień
komunikacja z modułem AVT531 jest stosunkowo wolna bo tylko 1200 bps,
a realizacja rozkaz FIRE w konfiguracji 16-kanałów zajmuje ok. 45-50 msec
tak więc kolejne rozkazy moga być wysyłane co min. 0.2 sec
lepszy byłby moduł z typową prędkością 9600 bps
i adresowaniem sprzętowym np. w zakresie do 256
ale jeszcze takiego niestety nie znalazłem
firma xsorf oferuje produkcję indywidualnych urządzeń, a więc może by zrobili coś takiego co potrzeba, tylko ciężki kontakt jest z nimi.
Ogólnie co do AVT531 to sprawa już raczej przesądzona i to na nie się większość decyduje.Wyliczyłem, że w przypadku lutowania samodzielnego, kompletna płytka wyjdzie około 100zł + pozostały osprzęt około 100zł co daje razem 200zł za moduł.Jeżeli wszystko będzie sprawdzone to od razu zamawiam elementy na 128 kanałów.
Napisano 24 luty 2012 - 11:28
który ma intersujące nas cechy:
- zasilanie 12vdc
- 8 wyjść na przekaźniki -> matryca 4x4 da 16 kanałów
- wejście rs485
- transmisja 4800 bps -> 4 razy szybciej niż AVT531
- 3 (a w zasadzie 4) złącza do adresowania modułu -> 8(16) sprzętowo! ustawianych adresów modułów
- złącze ISP do programowania procesora
- jest dostępny projekt 1-stronnej płytki pcb
niestety oryginalne oprogramowanie procesora z kitu nie jest dla nas odpowiednie tzn. nie da się wykorzystać tego modułu do budowy systemu
może ktoś napisze właściwe oprogramowanie (procesor ATTINY2313) i zaoferuje kolegom procesorki do wymiany ?
może być nawet w C
Napisano 24 luty 2012 - 11:34
Napisano 24 luty 2012 - 11:51
może te osoba ma na myśli stosowane często zamiast przekaźników tranzystory MOSFET
ale zbudowanie na nich matrycy bez ingerencji w płytkę modułu byłoby trudne, więc uzyskalibyśmy tylko 8 a nie 16 kanałów
oczywiście można zaprojektować moduł np. 16-kanałowy od podstaw, tylko kto, kiedy i za jaką kasę to zrobi
przypominam podstawowe założenie projektu - ma być opensource i każdy ma poradzić sobie z jego wykonaniem
Napisano 28 luty 2012 - 22:38
Mam wprawę w projektowaniu gotowych szablonów do wycięcia otworów w obudowie, a więc od razu piszę, że jeszcze w tym tygodniu wrzucę takie szablony.Wszystkie projekty będę robił do obudowy hermetycznej o wymiarach 25x20x10cm.Używałem ich do każdego systemu jaki dotychczas zrobiłem.Są mocne, lekkie i estetyczne, a cena jest bardzo przystępna bo około 30zł.
Tylko trzeba będzie trochę zmienić schemat połączenia gniazd głośnikowych z układu 4x4 na 2x8.Całość łatwiej rozplanować na obudowie i jest bardziej praktyczna w użyciu.
pozdrawiam

O nas
Polityka Prywatności
Statystyki
Zareklamuj się
Kontakt
Pomoc